كاظم جلالی:
بسیار زود است كه درباره خروج كامل ایران از برجام صحبت نماییم
خبرگزاری نام: سفیر كشورمان در مسكو در گفت و گو با یك خبرگزاری روسی مواضع كشورمان را درباره موضوعاتی همچون وضع فعلی توافق هسته ای و به انتها رسیدن تاریخ تحریم تسلیحاتی ایران بیان كرد.
به گزارش خبرگزاری نام به نقل از خبرگزاری اینترفکس، کاظم جلالی سفیر کشورمان در روسیه در گفت و گو با این خبرگزاری در پاسخ به این پرسش که با گذشت پنج سال از توافق هسته ای، امروز این توافق چقدر قدرتمند است، اظهار داشت: برجام(توافق هسته ای) در پنج سال قبل ضربه های مختلفی از آمریکا خورده است، بااینکه وضعیت آن طوری که واشنگتن انتظارش را داشت نشد و این توافق هنوز پابرجا است. کشورهای باقی مانده در برجام مصمم هستند که وضع پیرامون این توافق را حل و فصل و آنرا حفظ کنند. بااینکه فشار غیرقانونی مضاعف از جانب آمریکا تاثیر غیرسازنده ای بر اجرای توافق هسته ای داشته است. هم اکنون، کشورهای عضو در تلاش بوده و امیدوارند مشکلات موجود را از بین ببرند. باید منتظر بود و دید که تغییرات در آینده چه تاثیری خواهند داشت.
جلالی سپس درباره این که آیا ایران مراحل جدیدی برای کاهش تعهداتش نسبت به اجرای برجام در نظر دارد، اظهار داشت: اقدامات غیرقانونی خروج آمریکا از برجام و بازگردانی تحریم های یک جانبه و شکست کشورهای اروپایی در اجرای تعهداتشان به این واقعیت منتهی شد که برای برخی مردم در ایران سوال و جای تعجب باشد که منافع بنیادین برجام برای کشور چه بوده است. ممکنست کسی این فکر را کند که اگر روسیه، چین و اروپا می توانستند در مقابل فشار مضاعف آمریکا مقاومت کرده و از منافع ایران حفاظت کنند، می توانستند مسیر سکوت حال حاضر را تغییر دهند.
سفیر کشورمان در مسکو درباره این که آخرین مشکل بعد از خروج کامل ایران از برجام چه می تواند باشد، توضیح داد: بسیار زود است که درباره این صحبت نماییم. بااینکه به باور من اگر این روند در اجرای برجام پیش برود، به از بین رفتن آن منجر خواهد شد. بنابراین، علاوه بر عوامل تاثیر گذار بر خروج ایران از برجام، لزوم دارد که بر مرگ تدریجی آن دقت نماییم. بنا بر این است که اعضای باقی مانده در برجام تلاش می کنند. بااینکه تا زمانی که نتیجه ملموس و عمل گرایانه ای در کار نباشد، این کار هیچ فایده ای ندارد.
او در ادامه در پاسخ به این که ساز و کار ویژه مالی اروپا برای تبادلات تجاری ایران(اینستکس) تا چه اندازه کارآمد بوده است، با اشاره به تاخیر در اجرایی شدن آن و محدودیت هایی که برای انجام دادن تبادلات با این سازوکار وجود دارد، اظهار نمود: اروپایی ها هنوز از آمریکا کسب اجازه می کنند. امیدواریم آنها از فرصت های بزرگشان بهره برده و سیاستی مستقل را دنبال کنند.
جلالی درباره تاثیر تحریم های آمریکا بر همکاری ایران با روسیه اظهار داشت که باتوجه به آن دسته از تحریم های آمریکا که به کشورهای طرف سوم مرتبط می شود، برخی تعلل هایی در همکاری ایران با برخی دیگر از کشورها پیش آمده است، ایران و روسیه همچنان به همکاری شان ادامه می دهند، چونکه فشار از جانب آمریکا کاملا غیر قانونی می باشد.
سفیر کشورمان در مسکو علاوه بر این درباره تاثیر خروج آمریکا از برجام بر اجرای برخی جنبه های برجام همچون وضعیت صادرات آب سنگین به خارج از ایران و همکاری با روسیه در زمینه صادرات اورانیوم با غنای پایین به روسیه در ازای دریافت اورانیوم طبیعی، تشریح کرد: هم اکنون همکاری میان دو کشور(روسیه و ایران) ادامه دارد، بااینکه محدودیت در تامین آب سنگین قسمتی از واکنش ایران تحت کاهش تعهداتش در برجام در اثر عملکرد بد آمریکا در اجرای تعهداتش بوده است.
او همین طور در پاسخ به این پرسش که آیا باتوجه به به انتها رسیدن تاریخ تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر و تلاش آمریکا برای تمدید آن، روسیه به ایران تضمینی داده است که این تحریم تحت هیچ شرایطی تمدید نخواهد شد، بیان کرد: روسیه مانند قبل بر سیاستش در خصوص پشتیبانی از برجام، اختتام تحریم تسلیحاتی ایران مطابق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ که قسمتی از برجام است پافشاری می کند. مسکو نشان داده است که فضای حساس کنونی را درک می کند و به دنبال عملکردی مستقل است. چونکه که آمریکا می خواهد دیگر کشورها را ترغیب به تخطی از هنجار ها و مقررات بین المللی و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل کند.
سفیر کشورمان در مسکو درباره این که با به انتها رسیدن تحریم تسلیحاتی ایران، آیا ایران از روسیه تسلیحات خریداری خواهد کرد، اظهار نمود: ما در حال توسعه فعالانه روابطمان در زمینه های گوناگون با روسیه هستیم که همچون آنها در زمینه نظامی-فنی است. کشورهای ما به این زمنیه (همکاری) تمایل دوجانبه دارند. روسیه فرصت های خوبی دراین زمینه دارد و ما امیدواریم روابطمان در این حوزه با گسترش زمان فقط تقویت شود.
جلالی همین طور در این گفت و گو بر صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هسته ای ایران و عدم وجود اهداف نظامی برای تولید تسلیحات هسته ای در آن برمبنای فتوای رهبر انقلاب اسلامی ایران در خصوص حرام بودن تولید، نگه داری و به کارگیری تسلیحاتی اتمی اشاره نمود و ادعاهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در این زمینه را در امتداد تلاششان برای افزایش ایران هراسی تلقی نمود.
منبع: خبرگزاری نام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب