مركز اسناد انقلاب اسلامی منتشر كرد؛

اسنادی از روابط پشت پرده رژیم های پهلوی و صهیونیستی

اسنادی از روابط پشت پرده رژیم های پهلوی و صهیونیستی

خبرگزاری نام: شاه همیشه سیاستی دوگانه در قبال اسرائیل پیش می گرفت، درست زمانی که در ظاهر برای احقاق حقوق فلسطینی ها سخنرانی می کرد، در پشت پرده روابط گسترده اقتصادی با صهیونیست ها داشت.



به گزارش خبرگزاری نام به نقل از مهر، از پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ روابط دوستانه ای میان رژیم پهلوی و رژیم صهیونیستی شکل گرفت. این روابط در دهه پنجاه خورشیدی، در صورتیکه ایران به عنوان ژاندارم منطقه، عهده دار امنیت خلیج فارس شده بود و کشورهای عربی جبهه ای متحد در مقابل رژیم صهیونیستی تشکیل داده بودند، بصورت تنگاتنگی ادامه یافت. با وجود این، شاه همیشه در ظاهر خودرا حامی ملت مظلوم فلسطین نشان می داد و کشورهای اسلامی را به تفاهم و همدلی دعوت می کرد.
شاه همیشه سیاستی دوگانه در قبال اسرائیل پیش می گرفت، درست زمانی که در ظاهر برای احقاق حقوق فلسطینی ها سخنرانی می کرد، در پشت پرده روابط گسترده اقتصادی با صهیونیست ها داشت و هنگامی که کشورهای عربی بصورت متحد اسرائیل را تحریم کرده بودند، رژیم پهلوی نه فقط هیچ گاه در تحریم نفتی اعراب شرکت نکرد، بلکه همیشه بزرگترین فروشنده نفت به رژیم صهیونیستی بود و نفت پالایشگاه حیفا را تامین می کرد، اما این دوگانگی از چشم رسانه های اروپایی و آمریکایی پنهان نمی ماند و زمانی که شاه در پاسخ به سوال خبرنگار کیهان درباره ی به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی اظهار داشت: شناسایی اسرائیل از جانب ایران امر تازه ای نیست، نیویورک تایمز تیتر زد: «به رسمیت شناخته شدن اسرائیل توسط ایران».
روابط رژیم پهلوی و رژیم صهیونیستی علاوه بر عرصه اقتصادی، در حوزه های امنیتی اطلاعاتی نیز جریان داشت. شاه در سال ۱۳۳۶، تیمور بختیار رییس وقت ساواک را بمنظور بررسی امکان همکاریهای فیمابین به رژیم صهیونیستی فرستاد. مذاکرات بختیار با همتایانش در اسرائیل بسیار موفقیت آمیز بود. بعد از ملاقات های گوناگون که میان موساد و ساواک صورت گرفت، در نهایت سران دو کشور وظیفه پیش بُرد روابط دوجانبه را بر عهده این سازمان ها نهادند.
بر این اساس در بهار ۱۳۳۷ از جانب موساد شخصی به اسم مئیر عزری برای تعمیق این روابط به تهران اعزام شد که او را به عنوان نخستین سفیر اسرائیل در تهران می شناسند. مهم ترین ماموریت عزری در تهران، خروج رژیم صهیونیستی از انزوای به وجود آمده توسط اعراب بود. عزری تا سال ۱۳۵۲ در تهران بود و کوشش های بسیاری در راستای تعمیق روابط امنیتی و اطلاعاتی ایران و اسرائیل صورت داد.
اسنادی در ‌بایگانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد که نشان از برخی روابط پشت پرده میان پهلوی و اسرائیل دارد، سند نخست در این مجموعه، به تاریخ ۲۳ خرداد ۱۳۵۲، مئیر عزری در مراسم تودیع خود، بعد از پانزده سال حضور در ایران، از حسن روابط ایران و رژیم صهیونیستی ابزار خشنودی کرده و از این که این روابط در رسانه ها انعکاس لازم را نیافته اند، متاسف است.
سند دوم درباره ی روابط نظامی ایران و اسرائیل است که نشان از تمرینات نظامی خلبانان اسرائیلی بر هواپیماهای فانتوم متعلق به ارتش ایران دارد.
سند سوم، به تاریخ آذرماه ۱۳۵۲، گزارشی منتشره در هاآرتص حاکی از نگرانی های مقامات اسرائیلی از تغییر سیاست های سران پهلوی است. بر طبق این گزارش: «کشورهای نفت خیز عربی در خلیج فارس طی هفته های اخیر به ایران فشار آورده بوده اند که در فشار نفتی مقابل باختر به آنها همکاری نماید ولی ایران مرتباً از این عمل خودداری کرده است. سابقاً کشورهای عربستان سعودی و عراق و مصر از روابط محرمانه ایران با صهیونیست ها انتقاد کرده بوده اند.
صهیونیست ها یک هیات نمایندگی تجاری در ایران دارند و به اعطای کمک فنی و برنامه های تعلیمی و راهنمائی در این کشور اشتغال دارند. ایرانیها نیز هیات مشابهی در رژیم صهیونیستی دارند. اطلاع می دهند که فشارهای فعلی اعراب از زمینه تحریم نفتی تجاوز نموده و از ایران خواسته اند هیات نمایندگی صهیونیست ها و همه یهودیان این کشور را که تعدادشان بین ۵۰ تا ۹۰ هزار نفر هستند را اخراج نماید ولی ایران جواب منفی صریح داده بوده است. نظریه: محافل ملی رژیم صهیونیستی از امکان موثر واقع شدن فشار اعراب بر ایران جهت تغییر سیاست دولت شاهنشاهی در مورد رژیم صهیونیستی بیم و هراس دارند.


منبع:

1402/07/16
17:32:08
0.0 / 5
356
تگهای خبر: برنامه , حامی , دولت , نمایندگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
Namna خبرگزاری نام
خبرگزاری نام