شیرمردی در گزارش خبرگزاری نام مطرح كرد:

مشکل آب آشامیدنی را با ساخت آب شیرین کن حل می کنیم

مشکل آب آشامیدنی را با ساخت آب شیرین کن حل می کنیم

به گزارش خبرگزاری نام، معاون سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: با بهره گیری از فناوری صلح آمیز هسته ای می توان قسمتی از ابربحران ها مانند کمبود آب شیرین و یا پساب های صنعتی را حل کرد.



خبرگزاری مهر، گروه سیاسی: نزدیک به ۱۰ سال پیش کارشناسان نسبت به کاهش منابع آب شیرین در کشورمان هشدارهای جدی می دادند و معتقد بودند که کاهش ۷۱ درصدی آب های تجدیدپذیر ایران در نیم قرن گذشته اتفاق افتاده است. درچند وقت اخیر نیز در مناطق جنوبی و جنوب غربی کشور چالش های جدی در حوزه تامین آب شیرین پیش آمده است. از طرف دیگر در شهرهای بزرگ صنعتی چالش جدی پساب های صنعتی روز به روز پر رنگ تر می شود و سطح نگرانی ها را بالاتر می برد. سوال اینجاست که با وجود تمامی این مشکلات می توان چاره ای برای برون رفت از این بحران ها اندیشید؟
یکی ازکاربردهای فناوری های هسته ای که نقش مهمی در زندگی مردم دارد، قابل شرب کردن آب مصرفی است. در مواردی که نتوان از نهرها و سفره های زیرزمینی آب قابل شرب استخراج کرد، نمک زدایی آب دریا و آب های زیرزمینی معدنی یا فاضلاب های شهری در اولویت بعدی قرار می گیرند.
بیشتر موارد نمک زدایی در زندگی امروز با بهره گیری از سوخت های فسیلی انجام می شوند که منجر به بالارفتن میزان گازهای گلخانه ای می شوند. به طور معمول نمک زدایی هسته ای یکپارچه در کارخانه با بیش از ۱۵۰ سال قدمت، در کشورهای قزاقستان، هند و ژاپن به وفور به انجام می رسد.
با توجه به این که رآکتورهای عمل کننده هیچ یک از گازهای گلخانه ای را که در گرمایش کره زمین نقش دارند، ترشح نمی کنند، می توان از آن به عنوان چاره ای برای شیرین کردن آب های شور و قابل شرب کردن آنها استفاده نمود. همچنانکه رییس سازمان انرژی اتمی گفته است: «هر جا که نیروگاه اتمی بسازیم آب شیرین کن در کنارش خواهیم داشت.»
محمد اسلامی همین طور از سرمایه گذاری برای ۷۰ هزار مترمکعب آب در استان بوشهر آگاهی داده و وعده داده است که دو ساله آن را تحویل دهند. علاوه بر این سازمان انرژی اتمی برنامه هایی برای شیرین کردن آب استان سیستان و بلوچستان دارد و اسلامی دراین زمینه گفته است: «شرکت نیروگاه های اتمی ایران مکران و ایران هرمز را فعال کردیم زمینه ها و سایت ها فراهم و انتخاب شده است و در پروسه دریافت زمین و مطالعات میدانی و انتخاب سیستم و اقدامات فنی مهندسی هستیم که در یک زمان بندی فشرده با الگوی تامین مالی متفاوتی که برایش تعریف کردیم گرفتار افت مالی نشوند. آب شیرین کن هم برای هر دو استان یاد شده در نظر گرفته شده است.»
در همین راستا و برای اطلاع بیش از برنامه های سازمان انرژی اتمی به سراغ سید پژمان شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها رفتیم. وی معتقد می باشد «استفاده از انرژی اتمی و فناوری صلح آمیزهسته ای برای بهبود کیفیت زندگی مردم همان بخش معرفی نشده و مغفولی است که عموم مردم از آن آگاهی ندارند، در صورتیکه با استفاده از این فنآوری می توان قسمتی از ابربحران ها مانند کمبود آب شیرین و یا پساب های صنعتی را حل کرد.» در ادامه مشروح صحبت های معاون سازمان انرژی اتمی با خبرنگار مهر را می خوانید.
سازمان انرژی اتمی، در چند وقت اخیر پروژه های آب شیرین کن را در مناطقی از کشور آغاز نموده است. چقدر فناوری صلح آمیز هسته ای می تواند در مدیریت ابر بحران کم آبی در کشورمان تأثیرگذار باشد؟
یکی از کاربردهای مهم فناوری صلح آمیز هسته ای در بحث آب است. این فناوری می تواند هم در صرفه جویی آب و هم در تولید آب شیرین تأثیرگذار باشد. تصفیه پساب های صنعتی، کاهش آلودگی هوا و نگهداری مواد غذایی برای مدت زمان طولانی تعدادی از مهم ترین چالش هایی است که کشورهای مختلف با آن دست به گریبان هستند. حالا دانشمندان روش های مؤثر و ایمنی برای حل این چالش ها پیدا کرده اند.
این تکنولوژی در بخش صرفه جویی آب چه نقشی را ایفا می کند؟
با توجه به این که بخش عمده ای از آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی است، با بهره گیری از فناوری هسته ای می توان محصولاتی را تولید کرد که میزان مصرف آب را در محصولات کشاورزی یک سوم کمتر می کند. سوپرجاذب ها می توانند در کاهش مصرف آب محصولات کشاورزی بسیار تأثیرگذار باشند. بدین سبب در بحث مدیریت منابع آب و صرفه جویی در مصرف آب می توانیم موادی را تولید نماییم که در پروسه تولید این مواد از فناوری صلح آمیز هسته ای یا پرتوها استفاده می شود.
در بخش تولید آب شیرین چگونه می توانیم از فناوری صلح آمیز هسته ای استفاده کنیم؟
امروزه روش های مختلفی در دنیا برای تولید آب شیرین وجود دارد. یکی از با اهمیت ترین روش های تولید آب شیرین در دنیا استفاده از نیروگاه های هسته ای است. نیروگاه های هسته ای بزرگ ظرفیت تولید بالای آب شیرین را دارند. نیروگاه اتمی بوشهر واحدی را دارد که می تواند روزانه تا ۷۰ هزار متر مکعب آب شیرین تولید نماید. در سند استراتژیک سازمان انرژی اتمی و همین طور با عنایت به دستور مقام معظم رهبری تولید حدود ۲۰ هزار مگاوات برق هسته ای پیش بینی شده است. تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته ای فرصت مناسبی است که در کنار آن تولید آب شیرین را هم دنبال نماییم.
چطور؟
در پروسه خنک سازی سیکل های رآکتور هسته ای می توانیم تأسیسات شیرین سازی آب را نصب نماییم. یعنی به عنوان یک واحد جانبی رآکتور هسته ای آنرا در نظر بگیریم. برنامه داریم که بتوانیم واحدهای باارزش و راهبردی را در این نیروگاه ها اجرائی نماییم تا بتوانیم قسمتی از آب مصرفی کشور را حداقل در مناطقی که نیروگاه های هسته ای دارند تامین نماییم. به نحوی با یک تیر دو نشان می زنیم. یعنی هم تولید برق می نماییم که امروز نیاز اساسی کشور است، هم تولید آب شیرین می نماییم که بازهم نیاز اساسی کشور و مردم ماست. اگر بخواهیم به عنوان یک روش کاربردی با راندمان بالا برای تولید آب شیرین صحبت نماییم، استفاده از رآکتور هسته ای است. روش های دیگری هم در صنعت هسته ای برای تولید آب شیرین وجود دارد که آن روش ها بیشتر هزینه بر هستند. برخی روش ها تولید کمتری دارند که به صرفه نیستند.
روشی که استفاده می شود عوارض جانبی و سلامتی ندارد؟
خیر. در روشی که استفاده می نماییم از گرمای سیستم خنک کننده بهره گیری می شود. یعنی هیچ ارتباط فیزیکی میان آب درون رآکتور که خنک کننده رآکتور هست و سیکل بیرونی برای شیرین سازی است، وجود ندارد. یعنی از گرمای حاصل از بیرون تأسیسات برای پروسه شیرین سازی استفاده می شود. پروسه آن چیزی شبیه به نیروگاه های سیکل ترکیبی است. بدین سبب بطورکامل ایمن و قابل استفاده می باشد. در تمامی دنیا به عنوان امری متداول یافته شناخته شده است.
این پروژه های در کدام شهرها اجرا شده است؟
در بوشهر چون نیروگاه هسته ای وجود دارد شروع شده است. باتوجه به دستور رییس سازمان انرژی اتمی در خصوص راه اندازی و تأسیس نیروگاه هسته ای در حاشیه خلیج فارس خصوصاً سواحل مکران و همین طور منطقه ای از شمال کشور برنامه های انتخاب سایت شروع شده است. در آینده نزدیک این اقدامات شروع شده و قسمتی از مشکلات کشور که تامین آب آشامیدنی است رفع می شود. اینجاست که مردم طعم انرژی هسته ای را بصورت واقعی می چشند و به عبارتی انرژی هسته ای بر سفره های مردم می نشیند.
در رابطه با پساب های صنعتی و تصفیه آنها با بهره گیری از انرژی هسته ای چه اقداماتی انجام شده است؟
در رابطه با مدیریت آب ها که صحبت شد، علاوه بر تولید سوپرجاذب ها و کاهش مصرف آب در بخش های مختلف کشاورزی، با بهره گیری از پرتوها می توانیم میزان بار میکروبی و مواد شیمیایی پساب ها را کاهش دهیم. پساب ها یا پساب های شهری هستند و یا پساب های بیمارستانی و یا صنعتی هستند. درون این پساب ها دو موضوع بسیار اهمیت دارد. یکی وجود بار میکروبی و دیگری وجود مولکول های آلی و یا مواد شیمایی. مسائل و مشکلات دیگری مانند فلزات سنگین و … هم وجود دارد. بطور کلی این دو موضوع اهمیت بسیاری دارند. با پرتودهی اشعه وقتی به فاضلاب و یا پساب برخورد می کند. میکروب ها را کم می کند. پرتو وقتی به ماده شیمیایی و یا آلی برخورد می کند، می شکند و موجب رسوب آنها می شود. در یک میزان دز مشخص و در کنار روش های دیگر، می توانیم آبی را آماده نماییم که قابلیت استفاده در صنعت و کشاورزی را داشته باشد. یعنی یک پسابی که معضل بوده به عنوان یک ظرفیت نگاه می نماییم. یک تهدید را به یک فرصت تبدیل می نماییم.
برای کاهش بار میکروبی و مواد شیمیایی پساب ها از دستگاهی به نام شتابدهنده های الکترونی استفاده می نماییم. این شتابدهنده های الکترونی در انرژی پایین قادر هستند میزان BOD و COD آب را کاهش دهند. روش های دیگری هم مانند روش استفاده از پلاسمای سرد وجود دارد که آن هم در سازمان انرژی اتمی درحال بررسی است. طرحی هم در یکی از نقاط کشور در دست بررسی می باشد.

1402/05/07
10:06:22
0.0 / 5
381
تگهای خبر: برنامه , پروژه , سایت , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
Namna خبرگزاری نام
خبرگزاری نام