گزارش خبرگزاری نام؛

ماجرای ماهیگیری روحانی ازآب گل آلود برجام

ماجرای ماهیگیری روحانی ازآب گل آلود برجام

خبرگزاری نام: آنچه دولت حسن روحانی قصد داشت بعنوان یک دستاویز سیاسی و انتخاباتی مورد بهره برداری قرار دهد، تبدیل به یک مطالبه زیاده خواهانه برای غرب در مذاکرات شده بود.



خبرگزاری مهر، گروه سیاست- محمد مهاجرانی: بعد از شکست دونالد ترامپ رییس جمهور سابق آمریکا و روی کار آمدن بایدن، نقطه روشنی در ذهن جبهه اصلاحات و اعتدال برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در لحظات پایانی شکل گرفت.
در مرحله ی اول تصور داشتند که بایدن بعد از حضور در کاخ سفید به وعده های پیش از انتخابات خود در خصوص بازگشت به برجام عمل خواهدنمود درحالی که این اتفاق نیفتاد. جو بایدن هم مانند سلف سابق خود ثابت کرد که فقط برای حفظ پرستیژ می تواند در حرف، نه در عمل، پایبند به قانون و تعهدات باشد؛ رفتاری که نشان داد رؤسای جمهور آمریکا همیشه سردسته بزرگترین باند متخلفین از قانون و مسائل انسانی هستند.
با همه ادعاهای تیم جدید کاخ سفید و سخنانی که درباره بازگشت به برجام می زدند، سرانجام مذاکرات وین شکل گرفت. هدف از این مذاکرات لغو تحریم هایی بود که یک دفعه در برجام رفع شده بود؛ اما به سبب نقصها موجود در توافق سال ۲۰۱۵، ترامپ بدون آنکه پاسخگوی کسی باشد، با یک امضا همه ی آنها را مجدداً مقابل ملت ایران اعمال کرد.
البته یک سال بعد از آنکه آمریکایی ها از برجام خارج شدند، ایران نیز در امتداد برجام و مقررات بین المللی مبادرت به لغو تعدادی از محدودیت های هسته ای خود کرد.
سقوط برجام و انزوای یک جریان سیاسی
به موازات برگزاری مذاکرات در وین، زمان در تهران به ضرر یک جریان سیاسی حامی برجام رو به پایان بود؛ جریانی که طی ۸ سال قبل حیات سیاسی خودرا در سازش با جهان غرب می دید و شعار نرمال سازی روابط با آمریکا سرمی داد. این جریان بارها در ماجرای انعقاد برجام در سالهای ۹۴ تا ۹۶ علاوه بر حمایت غیرمستقیم از سیاست های دولت دموکرات باراک اوباما، با تخریب طیف هایی سیاسی منتقد توافق هسته ای در داخل، بستر را جهت پیروزی و بهره برداری سیاسی در دو انتخابات مجلس دهم و ریاست جمهوری دوازدهم فراهم نمود.
بررسی فضای مذاکرات احیای برجام در شش دوره ی قبلی نشان میدهد سه کشور اروپایی علاقه زیای به اعمال مجدد محدودیت های هسته ای کشورمان داشتند و هیچ برنامه و چارچوب خاصی هم برای لغو تحریم ها و بازگشت آمریکا به اجرای تعهداتش نداشتند.
ادعاهای روحانی درباره تحریم ها؛ «می خواهم با بولدوزر دیوار تحریم را بشکنم»
اما در تهران رییس جمهور سابق معتقد بود که امکان خاتمه این چالش وجود دارد. حسن روحانی در همین خصوص اظهار داشت: «دولت مصمم است که تحریم ها را بشکند و از نظر من این تحریم شکسته است.»
وی در مقطعی دیگر تاکید می کرد: «بنده مذاکرات وین را روزانه مطالعه می کنم و می بینم که دیوار بلند تحریم هر روز تکه ای از آن به پایین می ریزد و خراب می شود. اگر همه دست به دست هم دهیم، در یک زمان کوتاه، کل دیوار تحریم خراب می شود. حالا ما می خواهیم با بولدوزر این دیوار را جمع نماییم اما بعضی می گویند که با فرغون و بیل این کار را بکنید که اگر با فرغون و بیل این کار را انجام دهیم، دیرتر به نتیجه می رسیم اما اشکال ندارد. بگذارید این تحریم تمام شود و کنار برود.»
روحانی در سخنرانی دیگری نیز مدعی بود اگر اختیارات کافی به عراقچی داده شود، توافق قابل انجام است؛ وی در این خصوص می اظهار داشت: «برویم اختیارات را به آقای عراقچی بدهیم که به وین برود و آنجا اعلام نماید تا توافق شود و تحریم برداشته شود. حالا این وسط یک پیچ و خم هایی وجود دارد که نمی خواهم وارد آن بشوم و شور و شوقی که این روزها در مردم وجود دارد را خراب کنم.»
عراقچی: ملاک ما انجام توافق در دولت فعلی (روحانی) نیست
اما ادعاهای روحانی با اظهارات سایر مسئولین همخوانی نداشت. «سید عباس عراقچی»، مذاکره کننده ارشد سابق کشورمان در مذاکرات وین تاکید می کرد حل مسائل باقی مانده ساده نیست. او می اظهار داشت: «مسیر زیادی را تا الان آمده ایم و به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی باقی مانده مسیر، همانطور که قبلاً عرض کردم، مسیر ساده ای نخواهد بود.
به گفته او «ما وقتی توافق خواهیم کرد که به خواسته های ملی خود رسیده باشیم و منافع ملی و مواضع اصولی و قطعی نظام که دنبال آن هستیم، محقق شده باشد.»
عراقچی تاکید می کرد: «طبیعتا امیدوار هستیم که در همین دولت [تحقق منافع ملی] صورت گیرد و امیدوار هستیم که هر چه زودتر صورت گیرد، ولی این ملاک ما برای رسیدن به توافق نیست، ملاک ما رسیدن به یک توافق خوب است.»
بندهای رفع تحریم در پیش نویس جدید ایران
بنابر اطلاع خبرنگار مهر، موضوعات توافق شده در شش دوره از مذاکرات احیای برجام عمدتا درباب کارهای هسته ای کشورمان بود و مباحث و گفتگوهای کوتاهی در زمینه سازوکارها برای رفع تحریم ها صورت گرفت.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگار مهر، مبنی براینکه «طرف های غربی تلویحاً علاقه مندی خودرا درباب پیش نویس های شش دوره ی گذشته مذاکرات وین اعلام کردند، اما بر طبق اطلاعات موجود، عمده مطالب بحث شده در این پیش نویس ها موضوع محدودیت های هسته ای کشورمان بوده است و درباب رفع تحریم ها مقابل کشورمان صحبتی نشده است؛ آیا شما این مساله را تأیید می کنید؟» اظهار داشت: «اجازه بدهید بگویم ما نیز به ۶ دور مذاکره و پیش نویس های قبلی علاقه داریم؛ اما آنها پیش نویس بوده است. بر طبق سیاست دولت، تمرکز اصلی و قطعی ما رفع تحریم ها است و بندهای رفع تحریم را در پیش نویس جدید که مبتنی بر پیش نویس قبلی است ارائه کردیم، تا موقعی که منافع لغو تحریمی حاصل نشود، نمی گردد درباره بندهای دیگر اظهارنظر کرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اشاره کرد: «مردم از مذاکره کنندگان انتظار دارند منافعشان بصورت قطعی و با دقت لحاظ شود و دولت ایران عزم جدی داشته به جهت اینکه به توافق خوب برسد.»
خطیب زاده همین طور اشاره کرد: «بهتر است طرف مقابل با پیشنهادات مشخص درباره متونی که ایران ارائه کرده به ویژه در مورد بخش های رفع تحریمی به وین برگردد.»
علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه، مذاکره کننده ارشد کشورمان که در وین حضور دارد، درباب گفتگوها درباره مسأله رفع تحریم ها می گوید: «هنوز در موضوع تحریم ها، پروسه جدی و واقعی شروع نشده است. البته چند پیش نویس بین طرفین مبادله شده است اما نکته مهم آنست که از نظر ما هر تحریمی که متناقض با مفاد برجام باشد‏ باید لغو شود؛ چه این تحریم ها در دوران اوباما وضع و اعمال شده باشند چه در دوران ترامپ، چه بایدن. همچنین همه تحریم های در رابطه با برجام و تمامی تحریم هایی که تحت کارزار فشار حداکثری دولت قبلی اعمال شده اند، چون در رابطه با برجام است می بایست لغو شوند.»
به گفته باقری، «پیش نویس هایی که از ۲۰ ژوئن باقی مانده موارد اختلافی بسیاری دارد. موضوع تضمین و همین طور موضوع راستی آزمایی همچون مواردی است که هنوز بین طرفین اختلاف وجود دارد و می بایست در طول مذاکرات برطرف شوند تا بتوانیم به یک توافق مورد قبول دوطرف دست یابیم.»

برآیند اظهارات مقامات وزارت امور خارجه و دیپلمات های حاضر در مذاکرات وین نشان میدهد آنچه دولت حسن روحانی قصد داشت بعنوان یک دستاویز سیاسی و انتخاباتی مورد بهره برداری قرار دهد، تبدیل به یک مطالبه زیاده خواهانه برای غرب در مذاکرات شده بود که با اقدام اخیر تیم مذاکره کننده جدید در ارائه دو سند در موضوعات رفع تحریم ها و اقدامات هسته ای، خنثی شد.

1400/09/27
11:47:51
0.0 / 5
956
تگهای خبر: برنامه , حامی , دولت , قانون
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
Namna خبرگزاری نام
خبرگزاری نام